Skip to main content

USA Triathlon has developed an indoor triathlon program called Tri60 to introduce individuals to the sport of triathlon at a grassroots level. This is your chance to be exposed to the sport of triathlon in a one hour, non-threatening setting and with a built-in support system that drives the concept that 'anyone can be a triathlete'!  The YMCA of the Pikes Peak Region and The Sports Corp are partnering to offer this event as a part of the 2018 Rocky Mountain State Games! 

All registered athletes will receive an exclusive USA Triathlon drawstring backpack which includes: a finisher medal, a USATri60 finisher t-shirt (no youth sizes), swim cap, swim goggles (adult size), personal training plan/calendar and much more! Goody bag is valued at well over $35!  

Competition Rules and Format: The event in total is one hour and 15 minutes and will follow the event structure outlined below for each age division. The name USATri60 was derived from 60 minutes of exercise (10 minute swim, 30 minute bike, 20 minute run). The additional 15 minutes is transition time between swim to bike and bike to run. For additional information on the USATri60 program and for frequently asked questions, please click here. To find out about training opportunities at your local YMCA, please contact RMSG Indoor Triathlon Commissioner Lindsey Leiker at lleiker@ppymca.org. 

Age Categories: 7-12 (youth division), 13-17, 18+, 50+ (age as of 12/31/2018)

Divisions: Male/Female

Event Structure: 

  • Swim
    • Indoor Pool
    • 10 minute swim (5 minutes for youth division)
    • Any stroke may be used to include walking
    • No life jackets, floaties, paddleboards, or outside assistance permitted
    • Volunteers will be there to count swim lengths

  • Bike
    • Stationary/Spin bikes 
    • 30-minute bike ride (15 minutes for youth division)
    • Participants may adjust the resistance to any desired level
    • Volunteers will be there to record participants distance biked

  • Run
    • Treadmill
    • 20-minute run/jog/walk (10 minutes for youth division)
    • All treadmills shall be set on a 0% incline; participant may be adjusted to any desired level
    • Athletes may also choose their speed
    • Volunteers will be there to record their distance covered

  • Transition Area
    • When moving from swim, to bike, to run, the locker room shall serve as the athlete's transition area
    • T1 (swim to bike) will be 10 minutes, T2 (bike to run) will be 5 minutes 

 

Wave 1

 

Swim: (10 min)

8:00-8:10

Transition 1: (10 min)

8:10-8:20

Bike: (30 min)

8:20-8:50

Transition 2: (5 min)

8:50-8:55

Run: (20 min)

8:55-9:15

Medals, Pictures, High fives

 

Wave 2

 

Swim: (10 min)

8:30-8:40

Transition 1: (10 min)

8:40-8:50

Bike: (30 min)

8:50-9:20

Transition 2: (5 min)

9:20-9:25

Run: (20 min)

9:25-9:45

Medals, Pictures, High fives

 

Wave 3

 

Swim: (10 min)

9:00-9:10

Transition 1: (10 min)

9:10-9:20

Bike: (30 min)

9:20-9:50

Transition 2: (5 min)

9:50-9:55

Run: (20 min)

9:55-10:15

Medals, Pictures, High fives

 

Wave 4

 

Swim: (10 min)

9:30-9:40

Transition 1: (10 min)

9:40-9:50

Bike: (30 min)

9:50-10:20

Transition 2: (5 min)

10:20-10:25

Run: (20 min)

10:25-10:45

Medals, Pictures, High fives

 

 

Wave 5

 

Swim: (10 min)

10:00-10:10

Transition 1: (10 min)

10:10-10:20

Bike: (30 min)

10:20-10:50

Transition 2: (5 min)

10:50-10:55

Run: (20 min)

10:55-11:15

Medals, Pictures, High fives

 

Wave 6

 

Swim: (5 min)

10:30-10:35

Transition 1: (10 min)

10:35-10:45

Bike: (15 min)

10:45-11:00

Transition 2: (5 min)

11:00-11:05

Run: (10 min)

11:05-11:15

Medals, Pictures, High fives

Note: An active USA Triathlon membership is required. Athletes can either show proof of an active annual membership or purchase a one-day membership during online registration. Cost of a one-day race license for this event is $15 for adults. Annual memberships can also be purchased on-site for adult ($50) and youth ($10). There is no one-day option for youth so the annual membership for $10 must be purchased for non-members.  

**The YMCA, USAT and RMSG has a no refund policy. 

Registration fees

USATri60 YMCA Member

YMCA Member

USATri60 YMCA Non Member

YMCA Non Member

Thank you

The first annual YMCA of the Pikes Peak Region USATri60 is right around the corner! We are so excited to kick off this event with USATriathlon, The Rocky Mountain State Games and YOU! 

In order to prep you for the festivities, (1) LIKE us on Facebook at https://www.facebook.com/YMCARACES where we’ll give you any last minute updates and you can check for free photos after the race, (2) share the YMCA Race Series Facebook page so your friends and family will know where to find you and (3) check out this important info below!


Packet Pickup 

You may pick up your packet at the Briargate Family Center YMCA on race day starting as early as 7:15am! Packet pickup will continue throughout the morning. We suggest you come at least 45 minutes before your starting wave to get all of your goodies! 


On Site Registration

If space permits, we will have on site registration, July 15 at the Briargate YMCA from 7:15-8:45am however the race shirt is not guaranteed.  Tell your friends to register now! 


Race Day Info

Parking: Parking is available at the Briargate YMCA. 

Start Times:  Waves begin at 8:00am and go every half an hour. You must compete in the wave you signed up for.

Where: Briargate YMCA located at 4025 Family Place in Colorado Springs. 

Aid Station: Water and light snacks will be provided after you compete.

Awards for USATri60:  Each participant will receive a medal!  Results will be posted at the Briargate YMCA and on our website, www.ppymca.org. 




Event Schedule

  • July 15 7:15 AM MDT - Packet Pickup

  • July 15 8:00 AM MDT - USATri60

Contact Information

Event Location

Briargate YMCA, Family Place, Colorado Springs, CO, United States

Click here to view map